Covid-19 info  COVID-instrumentpanel

HAE

INFORMACIÓN EN ESPAÑOL EN FORTSÄTTNING DEL INGLÉS

Larimer länavdelning av hälsa och miljö som erbjuder fria radontestutrustningar till allmänheten

Larimer County Board of Health har utropat januari 2023 Radon Action Month, och Larimer County Department of Health and Environment [LCDHE] uppmanar invånare att testa sina hem för radon. LCDHE har ett begränsat nummer av fria hemradontestutrustningar som är tillgängliga för allmänheten till raggar hos en omväxling av placeringar i det Larimer länet.

Radon är en naturligt förekommande, färglös och luktfri radioaktiv gas, och förhöjda nivåer i ett hem kan utgöra ett allvarligt hälsohot för invånarna. Radonexponering är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i USA, vilket bidrar till så många som 500 dödsfall i lungcancer i Colorado varje år. Radon kan lätt komma in i hem och andra byggnader genom små öppningar som sprickor i fundament, öppningar runt pumpar och avlopp och krypgrunder. Alla hem kan ha höga halter av radon, även om grannbostäder inte har det.

Ett enkelt test kan avgöra om höga radonhalter finns i ett hem, och även husägare som redan har radonreducerande system bör testa sina hem med några års mellanrum för att se till att systemet fungerar korrekt. 

"I Colorado har ungefär hälften av hemmen radonnivåer högre än den amerikanska miljöskyddsmyndighetens rekommenderade åtgärdsnivå, och testning är det enda sättet att veta om du och din familj är i riskzonen", säger Larimer County Environmental Health Director Chris Manley. 

Larimer räknar invånare kan plocka upp en fri radontestutrustning, medan tillförsel varar. Dessa kit levereras med porto till labbet förbetalt, så att du kan testa, skicka in posten och få dina resultat. Gratis kit kan hämtas på följande platser: 

  • Larimer County Department of Health and Environment, 1525 Blue Spruce Drive i Fort Collins

  • Larimer County Department of Health and Environment, 200 Peridot Avenue, Loveland

  • Estes Park Town Hall, 170 MacGregor Avenue, hämtar testerna på Public Works, Room 100 

Efter att ha testat för radon uppmuntras invånare att skydda sig själva och sina familjer genom att genomföra lämpliga begränsningsåtgärder för att minska förhöjda radonnivåer, om det behövs, vilket effektivt kan åstadkommas för priset av en typisk hemreparation.

För mer information om radon och för att se en karta över lokala radontestresultat, besök www.larimer.gov/radon

El Departamento de Salud y Medio Ambiente del Condado de Larimer ofrece kits de prueba de radón gratuitos al público

La Junta de Salud del Condado de Larimer proclamó enero de 2023 como el Mes de Acción contra el Radón, y el Departamento de Salud y Medio Ambiente del Condado de Larimer (LCDHE, por sus siglas en inglés) desea motivar a los residentes a realizar de detección de radón en sus hogares. LCDHE har ett begränsat utbud av kits de prueba de radón caseros gratuitos disponibles para que el público los recoja en una variedad de lugares en el condado de Larimer.

El radón är en naturgas radiactivo, incoloro e inodoro, y los niveles elevados dentro de una casa pueden representar una grave amenaza para la salud de los residentes. La exposición al radón es la segunda causa principal de cáncer de pulmón en los Estados Unidos y contribuye a 500 muertes por cáncer de pulmón en Colorado cada año. El radón puede ingresar fácilmente a las casas y otros edificios a través de pequeñas aberturas, como grietas en los cimientos, aberturas alrededor de bombas y desagües, y espacios angostos. Cualquier casa puede tener altos niveles de radón, incluso si las casas vecinas no los tienen.

Una enkel prueba puede determinar si hay altos niveles de radón en una casa, e incluso los propietarios que ya tienen system de mitigación de radón deben volver a probar sus casas cada pocos años para asegurarse de que el sistema funcione correctamente.

"En Colorado, aproximadamente la mitad de las casas tienen niveles de radón más altos que el nivel de acción recomendado por la Agencia de Protección Ambiental de EE. UU., y las pruebas son la única forma de saber si usted y su familia están en riesgo”, dice el Director de Salud Ambiental del Condado de Larimer, Chris Manley.

Los residentes del condado de Larimer pueden recoger un kit de prueba de radón gratis, hasta que se agoten. Estos kits vienen con franqueo al laboratorio prepago, por lo que puede realizar la prueba, enviarla por correo y obtener los resultados. Los kits gratuitos se pueden recoger en los suientes lugares:

  • Departamento de Salud y Medio Ambiente del Condado de Larimer, 1525 Blue Spruce Drive i Fort Collins

  • Departamento de Salud y Medio Ambiente del Condado de Larimer, 200 Peridot Avenue, Loveland

  • Ayuntamiento de Estes Park, 170 MacGregor Avenue, se pueden recoger en el vestíbulo dentro de la entrada principal (disponibles el viernes 27 de enero) 

Después de la prueba de radón, se alienta a los residentes a protegerse a sí mismos ya sus familias mediante la implementación de medidas de mitigación apropiadas para reducir los niveles elevados de radón, si es necesario, lo que se puede lograr de manera efectiva precio de una reparación típica del hogar.

Para obtener más información sobre el radón y para ver un mapa de los resultados de las pruebas locales de radón, visite www.larimer.gov/radon

 

 

 

 

radontestning
Publicerad på: 
Måndagen den 23 januari 2023 - 2:15
Kontaktuppgifter:

Kori Wilford
kwilford@larimer.org

Jag vill

Larimer County, Colorado

200 W. Oak Street
Fort Collins, CO 80521
Karta över anläggningar

Anslut med oss

Larimer County på Facebook Larimer County på Twitter Larimer County på YouTube Larimer County på LinkedIn Instagram
E Prenumerationer
Öppenhet | Tillgänglighet | säkerhet
Juridiska ansvarsfriskrivningar
översätta
Feedback webbplats Väderprognos och varningar
Flaggstatus:   Amerikanska flagganfullColorado flaggafull
uppåtpil